CAPS Urban Cross Kortrijk
25 november 2023

Wout van Aert: ‘Het is niet realistisch om meteen top te zijn’

VanAert
Alle ogen in de wielerwereld zijn zaterdag op de CAPS Urban Cross in Kortrijk gericht. In de tweede manche van de X2O Badkamers Trofee doet Wout van Aert zijn intrede in het veld. "Het is niet realistisch om meteen top te zijn", blikt de drievoudige wereldkampioen vooruit.

“Een groot succes. Zowel voor het publiek als voor de renners.” Met veel tevredenheid werd er twaalf maanden geleden teruggeblikt op de eerste editie van de CAPS Urban Cross in Kortrijk, een échte stadscross op enkele honderden meters van de Grote Markt. Anno 2020 moet de cross het doen zonder publiek, maar alle andere troeven blijven wel aanwezig. “Het parcours is voor 95 procent gelijk aan dat van vorig jaar”, licht Erwin Vervecken van Golazo toe. “Het enige verschil is dat de modderstrook, die vorig jaar aan de VIP-tent lag, minder zwaar zal zijn omdat de ingezaaide graszone veel harder is geworden.” Het snelle stadsparcours krijgt zo nog een kleine extra turbo. “Kortrijk was vorig jaar één van de snelste crossen van het seizoen”, herinnert Vervecken zich. “Maar dat wil niet zeggen dat het geen zware cross is. Door de twee bruggen op het parcours moeten de renners zich keer op keer opnieuw lanceren. Verwacht dus ook zaterdag geen vliegkoers waar je bij het minste foutje twintig plaatsen verliest.”

Terugkeer Wout van Aert
Een extra troef in Kortrijk is de terugkeer van Wout van Aert. Bijna een jaar geleden vierde hij zijn wederoptreden in het veld met een knappe vijfde plaats in de zware Azencross in Loenhout. Zaterdag mag Van Aert nog iets hoger mikken, verwacht Vervecken. “De eerste cross van het seizoen is altijd speciaal. Wout mist de intensiteit van die competitie, waardoor hij zeker een aantal rondes zal afzien. Maar er is ook een groot verschil met vorig seizoen: toen kwam hij terug na een half jaar inactiviteit, nu heeft hij slechts een paar weken niet gekoerst. Als de concurrentie haar kansen op de overwinning wil vergroten, mag ze in de openingsfase zeker niet op Wout wachten of hem achteraf terug in koers laten komen. Hangt hij er het laatste kwartier vooraan nog aan, dan is hij misschien zelfs topfavoriet voor de overwinning.”

Van Aert: ‘Hoop dat ik op karakter en conditie kan aanpikken’
Na zijn fenomenaal wegseizoen bleef Wout Van Aert twee weken van de fiets. “Daarna heb ik op een ontspannen manier terug opgebouwd richting dit weekend”, vertelt de renner van Team Jumbo-Visma. “Op dit moment ben ik zeker nog niet in topvorm. Het eerste blok met de crossen in Kortrijk, Tabor en Boom hoop ik vooral aan te grijpen om beter te worden.” Het veldwerk van Van Aert bleef de voorbije weken beperkt. De winnaar van onder andere Milaan-Sanremo, de Strade Bianche en twee Tourritten kroop twee weken geleden even op zijn crossfiets en zal ook vrijdag nog even in het veld duiken. Om opnieuw het crossgevoel te krijgen en het materiaal te testen. “De voorbije weken heb ik in Spanje vooral aan de basis gewerkt”, legt Van Aert uit. “Na het veldritseizoen schakel ik meteen terug over naar de weg. Het is dus belangrijk dat ik mijn goede vorm zo lang mogelijk kan doortrekken.”

De hoge verwachtingen van de buitenwereld in de aanloop naar deze 2de manche van de X2O Badkamers Trofee in Kortrijk wil Van Aert dan ook temperen. “Na mijn seizoen op de weg is het niet abnormaal dat er veel van mij verwacht wordt. Maar wie denkt dat ik gewoon de lijn van de weg kan doortrekken in het veld, die benadert het op een veel te eenvoudige manier. Ook voor mezelf zou het heel gevaarlijk zijn om zo te beginnen denken.”

“Het is niet realistisch om meteen top te zijn. Ik heb lang genoeg gecrost om te weten dat het niveau heel hoog ligt. Vergeet niet dat ik zaterdag tegen de wereldtop rij. Die mannen hebben hier een hele zomer naartoe gewerkt, mijn aanloopperiode is veel te kort. Ik hoop dat ik op karakter en conditie mijn wagonnetje kan aanhaken, maar verwacht van mij niet dat ik de koers zal maken.” Na de wedstrijden in Kortrijk, Tabor en Boom zal Van Aert verder opbouwen richting de kerstperiode, met o.a. Herentals, Bredene en Baal op het programma, en de kampioenschappen. Dat moet de ideale moment zijn om, net zoals vorig jaar in Lille, de armen nog eens in de lucht te steken. “Omdat het nu op de weg zo goed draait, is mijn kijk op het veldrijden wel een beetje veranderd. Maar ik cross nog altijd om te winnen, ik blijf niet in het veld om gewoon mee te rijden. Ik wil meedoen voor de prijzen en wedstrijden winnen hoort daar uiteraard bij.”

PROGRAMMA
CAPS Urban Cross Kortrijk, zaterdag 28 november:
13u45: Soudal Ladies Trophy
15u00: X2O Badkamers Trofee Elite Mannen

TV
De CAPS Urban Cross Kortrijk voor elite vrouwen en elite mannen is vanaf 13u30 live te volgen in Sporza op één.

Deel dit bericht