CAPS Urban Cross Kortrijk
25 november 2023

Voor het eerst dit seizoen verschijnen van Empel, Pieterse en Brand samen aan de start

Belga
Belga

De X²O Badkamers Trofee is dit weekend aan haar tweede manche van het seizoen toe: de CAPS Urban Cross in Kortrijk. De wedstrijd bij de vrouwen wordt er eentje om op de eerste rij met je voeten in de modder te springen. Met Fem van Empel, Puck Pieterse en Lucinda Brand duiken voor het eerst deze drie toppers samen het veld in. Ook bij de mannen ligt de strijd helemaal open.

Wie grijpt er dit weekend bij de vrouwen de macht in de CAPS Urban Cross in Kortrijk? Het is een vraag die bij veel veldritliefhebbers op de lippen brandt. Voor het eerst dit seizoen verschijnt de top drie van het WK veldrijden in Hoogerheide samen aan de start.

Wereld- en Europees kampioene Fem van Empel maakt haar comeback na een pauze na haar Europese titel in Pontchâteau. Voor het eerst sinds de wereldbekerwedstrijd in Waterloo zal ze de strijd aangaan met haar land- en leeftijdsgenote Puck Pieterse. Ook Lucinda Brand – die na blessureleed terug naar het beste vorm toegroeit – wil zich maar al te graag in de strijd om de zege laten gelden. Spektakel verzekerd.

Pieterse: “Ik verwacht dat alles dicht bij elkaar zal liggen”

Puck Pieterse, die vorig weekend in Troyes aan haar veldritseizoen begon, hoopt alvast op een mooie strijd. “Zowel Fem als ik hebben nog nooit in Kortrijk gereden. Voor allebei is het dus een stap in het onbekende, maar door de aard van de cross verwacht ik dat alles dicht bij elkaar zal liggen en we een spannende wedstrijd zullen krijgen.”

In de wereldbekermanche in Troyes moest Pieterse nog het onderspit delven tegen Ceylin del Carmen Alvarado. “Ik had uiteraard heel graag willen winnen, maar botste gewoon op een heel goede Ceylin. Na slechts 2,5 week trainen is het ook niet zo gek dat nog niet alles op zijn plaats viel en misschien is dat niet slecht dat het niet meteen een gewonnen zaak is als ik naar de cross ga. Dat zijn momenten waar je veel uit kan leren, ook tactisch. Het zorgt ook voor extra motivatie.”

Haar MTB-zomer – Pieterse werd Europees kampioene en pakte zilver en brons op het WK – heeft de 21-jarige Nederlandse een extra vertrouwensboost gegeven. “Afgelopen zomer heb ik mezelf toch verbaasd. In de cross wist ik dat ik goed voor de dag kon komen, de mountainbike was voor mij nog een grote ontdekkingstocht.”

“In het veld heb ik nu dan ook niet het gevoel er extra druk is. Het was vorig jaar al heel vet dat ik me in iedere wedstrijd heb kunnen tonen. Het zal dan ook niet eenvoudig zijn om even goed te doen, maar dat brengt geen extra druk met zich mee. Bevestigen? Dat heb ik voor mezelf al gedaan op de mountainbike. Als je daar bergop geen vermogen kan trappen, dan kan je gewoon niet mee.”

Nieuwe leider bij de mannen

Fem van Empel won op 1 november de openingsmanche op de Koppenberg bij de vrouwen en is leidster in de Soudal Ladies Trophy. Bij de mannen krijgen we sowieso een nieuwe leider in de X²O Badkamers Trofee. Thibau Nys, de winnaar van de Koppenbergcross, verschijnt niet aan de start in Kortrijk. De strijd om de leidersplaats ligt dus helemaal open. Eli Iserbyt kan in zijn achtertuin als eerste renner de CAPS Urban Cross Kortrijk voor de tweede keer op zijn naam schrijven. Europees kampioen Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Niels Vandeputte en Cameron Mason zullen hem de zege en de leidersplaats echter niet cadeau geven.

Het parcours van de CAPS Urban Cross Kortrijk blijft ongewijzigd: een unieke omloop, dwars door de stad en op slechts enkele honderden meters van de Grote Markt. De CAPS Urban Cross Kortrijk mag dan wel een ‘stadscross’ zijn, de typische ingrediënten van een cross zullen het wedstrijdbeeld bepalen: passages door het zand, korte heuveltjes en snelle grasstroken aan de boorden van de Leie.

Feesttent

Wel nieuw in de CAPS Urban Cross in Kortrijk: de feesttent. Vanaf 13u zal een deejay hier voor een gezellige crossambiance zorgen. De feesttent is gelegen aan de kant van Budabeach aan de IJzerkaai en is ook de ideale plek om achteraf nog even te komen nagenieten.

Wouter Allijns: “Houten jubileum”

Wouter Allijns, schepen van Sport van de Stad Kortrijk, verheugt zich op een groot sportief feest zaterdag. “Het wordt al de vijfde editie van de CAPS Urban Cross Kortrijk, een houten jubileum dus. Deze wedstrijd heeft echt wel zijn plek op de kalender veroverd. En dat is ook te merken aan het deelnemersveld. Bij de mannen komt uiteraard local hero Eli Iserbyt aan de start samen met Europees kampioen Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. Het mannelijk deelnemersveld is enorm sterk en bij de vrouwen is het al helemaal uniek. De CAPS Urban Cross Kortrijk wordt het strijdtoneel van de queens of cyclocross van Empel, Pieterse en Brand. Een duel om naar uit te kijken!”

Deel dit bericht