CAPS Urban Cross Kortrijk
25 november 2023

Aerts wil in CAPS Urban Cross Kortrijk dominantie van Iserbyt doorbreken

toonaerts
De X²O Badkamers Trofee is op zaterdag 27 november met de CAPS Urban Cross in Kortrijk aan haar tweede manche van het seizoen toe. Toon Aerts heeft van het regelmatigheidscriterium een van zijn hoofddoelen gemaakt, Clara Honsinger hoopt na haar straffe prestatie op de Koppenberg haar leidersplaats vast te houden.

Voor het derde jaar op rij wordt het stadscentrum van Kortrijk het decor voor een waar veldritspektakel. Op 500 meter van de Grote Markt van de West-Vlaamse metropool is het atypische maar technische parcours in korte tijd uitgegroeid tot een spectaculaire en populaire hotspot op de veldritkalender. “Voor het publiek is het een heel aantrekkelijke wedstrijd”, legt Erwin Vervecken van Golazo uit. “Waar je ook staat, overal heb je zicht over bijna het volledige parcours.”

Stad Kortrijk: “Uniek parcours met publiek”

“Na een jaartje zonder publiek verwelkomen we voor de derde editie opnieuw de veldritfans in Kortrijk voor onze – nu al iconische – Urban Cross”, zegt Wouter Allijns, de Kortrijkse schepen van Sport. “Er zal dus heel wat meer sfeer zijn op en rond het parcours en daar draait het in de cross toch ook voor een groot deel rond. Uiteraard rekening houdend met de huidige maatregelen. Voor de liefhebbers die er niet geraken, de ontknoping van de vrouwen- en mannenwedstrijd wordt zoals elk jaar live uitgezonden op Sporza.”

Aerts: ‘Iserbyt heeft dit seizoen alles perfect onder de knie’

Voor Toon Aerts wordt de cross in Kortrijk een grote afspraak. De renner uit Rijkevorsel heeft van de eindzege in de X²O Badkamers Trofee een belangrijk doel gemaakt. “Ik ben er in het verleden al een paar keer dichtbij geweest, maar kon door tegenslag niet altijd ten volle mijn kansen verdedigen. De ene keer brak ik drie ribben, de andere keer had ik last van mijn schouder. De Wereldbeker en de Superprestige heb ik al een keer gewonnen, het zou mooi zijn om dit klassement aan mijn erelijst toe te voegen.”

Na zijn tweede plaats op de Koppenberg heeft Aerts er vertrouwen in. De kloof met Eli Iserbyt bleef beperkt tot 24 seconden. “Ik kon misschien niet winnen, maar ik reed er wel een goede wedstrijd”, blikt Aerts terug. “Vorig jaar was de kloof veel groter en straks komen er met Loenhout, Baal en Herentals een aantal zware crossen aan die me goed liggen. Krijgen we dan veel modder, dan hoop ik in de kerstperiode mijn krachten beter te kunnen uitspelen. Het parcours in Kortrijk is minder op mijn lijf geschreven. Natuurlijk hoop ik mee te doen voor de overwinning. Lukt dat niet, dan verwacht ik niet dat de concurrentie minuten van me zal wegrijden.”

Aerts, die dit seizoen kon winnen in Gieten en Zonhoven, beseft dat het niet makkelijk wordt om de dominantie van Iserbyt te doorbreken. “De resultaten van de voorbije maanden vertalen niet het gevoel dat ik heb. Met de conditie van dit jaar heb ik er niet alles uitgehaald. Aan de andere kant heeft Iserbyt bewezen dat hij alles perfect onder de knie heeft. Tactisch maakt hij bijna altijd de juiste beslissing. Zijn niveau ligt niet veel hoger dan dat van ons, maar voor ons moet alles net iets meer meezitten om te winnen. Het is natuurlijk leuker om zelf te winnen, maar hij heeft zijn zeges nooit gestolen.”

Honsinger: ‘Vorig jaar was ik geïntimideerd, nu ben ik meer ontspannen’

Bij de vrouwen verdedigt Clara Honsinger na haar zege in de Koppenbergcross haar leiderplaats in de Soudal Ladies Trophy. “Ik kan nog steeds moeilijk geloven dat ik die wedstrijd gewonnen heb”, vertelt de Amerikaanse. “Het was mijn eerste overwinning in België en dan meteen zo’n iconische cross voor een fantastisch publiek. Dat betekent voor mij zoveel meer dan eender welke zege in de Verenigde Staten. Ik weet alleen nog niet hoe ik de trofee mee naar huis krijg. Het wordt een uitdaging om een goede oplossing te vinden. Misschien moet ik die kassei opsturen met de post. Dat zal niet goedkoop zijn, maar die trofee is voor mij priceless. Die wil ik nooit kwijt.”

Honsinger begint de CAPS Urban Cross in Kortrijk met een voorsprong van 7 seconden op Denise Betsema. “Het zal niet eenvoudig worden om die eerste plaats vast te houden”, beseft ze. “Ik kom beter uit de verf op zware parcoursen en omlopen met veel hoogtemeters, zoals straks in Herentals. Ik kijk er echter naar uit om mezelf uit te dagen op het technische parcours in Kortrijk, ik zie het als een opportuniteit om te leren en beter te worden.”

In haar tweede seizoen op Belgische bodem heeft Honsinger het gevoel dat ze stappen heeft gezet. “Ik voel me veel comfortabeler. Vorig jaar kroop er veel energie in alle randzaken: hoe geraak ik ter plaatse, waar moet ik me aanmelden, volg ik de juiste procedure? Nu kan ik me veel beter focussen op de wedstrijd. Bovendien was ik wel een beetje geïntimideerd door de concurrentie. Iedere wedstrijd zag ik hoe sterk ze waren. Dit seizoen voel ik meer respect, ik voel me meer betrokken. Ik ben meer ontspannen.”

Ronhaar leidt de dans bij beloften

In de Trimetal Rookie Trophy begint wereldkampioen Pim Ronhaar aan de CAPS Urban Cross in Kortrijk met een voorsprong van 11 seconden op de Brit Cameron Mason. Thibau Nys telt na de Koppenbergcross een achterstand van 41 seconden.

Covid Safe Ticket + mondmasker

Voor de CAPS Urban Cross in Kortrijk geldt het Covid Safe Ticket +. Dat betekent dat je naast het Covid Safe Ticket als bewijs voor volledige vaccinatie, recente negatieve PCR- test of herstelcertificaat ook verplicht bent tot het dragen van een mondmasker. De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar.

Deel dit bericht