CAPS Urban Cross Kortrijk
25 november 2023

Iserbyt triomfeert in Kortrijk, van Aert debuteert met derde plaats

iserbyt2811b
Michael Vanthourenhout leek lange tijd op weg naar de zege in de CAPS Urban Cross Kortrijk, maar na een lekke band nam zijn ploegmaat Eli Iserbyt het over. De Europese kampioen boekte zijn tweede opeenvolgende zege in de X²O Badkamers Trofee. Wout van Aert legde in zijn eerste veldrit van het seizoen beslag op de derde plaats.

Thijs Aerts nam de kopstart in Kortrijk, maar het was Eli Iserbyt die bij de tussensprint aan het eind van de eerste ronde de 15 boniseconden meegriste voor Thijs en Toon Aerts. Die laatste verdween in de tweede ronde op onfortuinlijke wijze uit de kop van de koers na een lekke band.

Michael Vanthourenhout nam in de tweede ronde het commando over en sloeg meteen een kloof van een handvol seconden. Corné van Kessel probeerde het gaatje te dichten, maar dat lukte niet. Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Wout van Aert – die in Kortrijk zijn eerste cross van het seizoen reed – kwamen in de derde ronde aansluiten bij van Kessel.

Halverwege de CAPS Urban Cross bedroeg het verschil tussen koploper Vanthourenhout en het achtervolgende kwartet 20 seconden. Iserbyt, ploegmaat van Vanthourenhout bij Pauwels Sauzen-Bingoal, liet het achtervolgingswerk over aan van der Haar.

Net op het moment dat een groepje met Toon Aerts, Quinten Hermans, Laurens Sweeck en Ryan Kamp op het punt stond aan te sluiten bij de achtervolgers gaf van Aert er een ferme snok aan. Met de klap daalde de voorsprong van Vanthourenhout van 30 seconden naar opnieuw om en bij de 20 seconden. Van Kessel moest door het tempowerk van van Aert afhaken bij de achtervolgers.

LEIDER VANTHOURENHOUT LEK

In de zesde van negen af te leggen rondes reed Vanthourenhout lek. De koploper werd genadeloos voorbijgesneld door van Aert, Iserbyt en van der Haar. Van Aert keek niet om en bleef maar gas geven. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde nam Iserbyt over. De Europese kampioen zette met een versnelling van Aert en van der Haar onder druk. Van Aert maakte een stuufoutje op een schuine kant en zo was Iserbyt de pijp uit.

Iserbyt ging de slotronde in met een voorsprong van 5 seconden op van Aert en van der Haar. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal kwam niet meer in de problemen en haalde het finaal met 6 seconden voor de Nederlander. Van Aert, die in de slotronde nog materiaalpech kende, kwam op 26 seconden als derde binnen. Vanthourenhout baalde met zijn vierde plek op 40 seconden.

BAALDAG VOOR AERTS

Balen deed ook Toon Aerts, die in de slotronde voor de tweede keer lek reed, waardoor hij niet verder kwam dan een achtste plaats op net iets minder dan een minuut van Iserbyt. Voor hem eindigden nog Hermans (vijfde op 50 seconden), Kamp (zesde op 51 seconden) en Van Kessel (zevende op 55 seconden). Sweeck (negende op 1:07) en Vandeputte (tiende op 1:11) vervolledigden de top 10.

Eli Iserbyt, eerder al winnaar van de openingsmanche in Oudenaarde, verstevigt uiteraard zijn leidersplaats in de X²O Badkamers Trofee. De derde manche vindt op 12 december in Antwerpen plaats met de Soudal Scheldecross.